Yeni Rapor: Aşırı hava olayları son 10 yılda ekonomiye 2 trilyon dolara mal oldu.
Milletlerarası Ticaret Odası (ICC)’nin yeni raporuna göre, iklimle bağlantılı aşırı hava olaylarının son 10 yılda küresel ekonomiye maliyetinin 2 trilyon dolardan fazla olduğu tahmin ediliyor.
Danışmanlık Firması Oxera tarafından yürütülen araştırma, 2014 ile 2023 yılları arasında toplam 1,6 milyar insanı etkileyen yaklaşık 4.000 olaya işaret etmektedir.
Sadece son iki yılda, küresel ekonomik zarar 451 milyar dolara ulaşarak on yılın önceki sekiz yılına kıyasla %19’luk bir artış göstermiştir. Oxera tarafından yapılan analiz aynı zamanda gelişmekte olan birçok ekonomi üzerindeki önemli etkinin de altını çizmektedir.
ICC Genel Sekreteri John W.H Denton konuya ilişkin “Son 10 yılın verileri, iklim değişikliğinin geleceğin bir sorunu olmadığını kesin bir şekilde göstermektedir: aşırı hava olaylarından kaynaklanan büyük verimlilik kayıpları reel ekonomi tarafından burada ve şu an hissedilmektedir. Yaklaşan BM İklim Değişikliği Konferansı, bazılarının öne sürdüğü gibi bir “geçiş” amaçlı bir COP’u olamaz. İklim eylemini hızlandırabilecek sonuçların acil ekonomik risklerle orantılı olduğunu görmemiz gerekiyor. Bu, tüm ülkelerin daha fazla gecikmeden düşük karbonlu ve iklime dirençli kalkınmaya geçiş yapabilmelerini sağlamak üzere finansman dağıtımını hızlandıracak kapsamlı bir paketle başlamalıdır. Gelişmekte olan dünyada iklim eyleminin finanse edilmesi, dünyanın en zengin ekonomilerinin liderleri tarafından yapılan bir cömertlik eylemi olarak görülmemelidir. Harcanan her dolar nihayetinde hepimizin fayda sağlayacağı daha güçlü ve daha dirençli bir küresel ekonomiye yapılan yatırımdır. İş dünyası perspektifinden bakıldığında, emisyon azaltımlarını hızlandırmak ve değişen hava koşullarına karşı direnç oluşturmak için koordineli ve kolektif eylemin aciliyeti göz ardı edilemez. Basitçe ifade etmek gerekirse şimdi harekete geçme vaktidir.”
Rapora ulaşmak için tıklayınız.
RAPORDA SUNULAN BULGULAR
Çalışmanın bulguları, iklim eylemi ve azaltım çabaları artırılmadığı takdirde iklimle ilgili aşırı hava olaylarının ekonomik yükünün devam edeceğini ve önümüzdeki yıllarda muhtemelen artacağını göstermektedir.
- 2014-2023 yılları arasında altı kıtada meydana gelen yaklaşık 4.000 olayı temel alan rapor, bu olaylardan kaynaklanan ekonomik kayıpların 2023 yılı fiyatlarıyla 2 trilyon dolar olduğunu tahmin etmektedir.
- Tahmin edilen etki, iklim değişikliğinin etkisinin yalnızca küçük bir kısmını kapsamaktadır, bu nedenle gerçek ekonomik etkinin muhtemelen daha büyük olması nedeniyle bir alt sınır olarak düşünülmelidir.
- Raporun akut, güncel olaylara odaklanması (iklim değişikliğinin kronik kademeli etkilerinin aksine) halihazırda dünya çapında toplumları ve ekonomileri yeniden şekillendiren somut ve acil maliyetlerin altını çizmektedir. Bu tahminler, fiziksel varlık tahribatının yanı sıra erken ölümlerden kaynaklanan insan sermayesi kayıplarını da yansıtmaktadır.
- 2014-2023 yılları arasındaki 10 yıllık dönemde yaklaşık 1.6 milyar insan bu olaylardan doğrudan etkilendi; bu da insani ve ekonomik maliyetlerin boyutunu vurgulamaktadır.
- Sadece 2022 ve 2023 yıllarında ekonomik zararlar 451 milyar dolara ulaştı; bu önceki 8 yılın yıllık ortalamasına kıyasla %19’luk bir artış göstermiştir.
- Tek bir aşırı hava olayının daha küçük, savunmasız ülkeler üzerindeki ekonomik bedeli özellikle ağır olabilir, bazı durumlarda bir ülkenin tüm yıllık üretimini gölgede bırakabilir. Örneğin, 2017’deki Maria Kasırgası’nın Dominik Cumhuriyeti’nin o yılki gayrisafi katma değerinin %300’ünden fazlasına eşdeğer bir ekonomik maliyeti olduğunu tahmin ediyoruz.
- Bu durum söz konusu ülkelerin mali kaynaklarını ciddi şekilde zorlayabilecek, toparlanma ve dayanıklılık açısından uzun vadeli zorluklar yaratabilecek öngörülemeyen, büyük ölçekli olaylara hazırlanırken karşılaştıkları zorlukları göstermektedir.
|