Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Toplantıları, 18-19 Mart 2015, Singapur

ICC Akademi’sinin (ICC Academy) açılışı kapsamında, Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Olağanüstü Dünya Konseyi, ICC Liderleriyle B20 Konsültasyon Forumu ve ICC Yönetim Kurulu toplantıları 18-19 Mart 2015 tarihlerinde Singapur’da yapıldı.  Toplantılara, Birliğimiz ve ICC Türkiye Başkanı, ICC Yönetim Kurulu üyesi Rifat Hisarcıklıoğlu ile TOBB Yönetim Kurulu üyesi Bülent Karakuş ve Kayseri Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz katıldı.

Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ve Dünya Bankası (WB) tarafından yayınlanan İş Yapma Endeksinde, dünyanın en kolay iş yapılan ülkesi Singapur. International Enterprise (IE) Singapur ile işbirliğinde kurulan ICC Academy, dijital platform üzerinden, mesleki eğitim için yeni bir standart getirerek, uluslararası ticaretin kolaylaştırılmasına katkıda bulunacak.  Akademi, bankacılık ve ticaret finansmanı alanında, profesyonel yetkinlik ve etik davranış konusunda bireylerin en yüksek potansiyele ulaşmalarını teşvik eden, titiz ve uygulanabilir bir iş eğitimi sağlayacak.

Milletlerarası Ticaret Odası’nın (International Chamber of Commerce- ICC) Singapur’da düzenlediği toplantıda, B20 Türkiye Dönem Başkanlığı’na özel bir oturum gerçekleştirildi.
B20’nin özel oturumuna Türkiye Cumhuriyeti Singapur Büyükelçisi Hakkı Taner Seben de iştirak etti. Büyükelçi Seben, gerçekleştirdiği açılış konuşmasında G20 Türkiye Dönem Başkanlığı’nın ana gündemini oluşturan “kapsayıcılık, uygulama ve yatırım” temaları konusunda katılımcılara detaylı bilgiler verdi. Ayrıca  Büyükelçi G20 ile B20 arasındaki işbirliğine vurgu yaparak, “Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki B20 Türkiye’nin güçlü kadrosuna güvendiklerini” ifade etti.

Oturuma, Milletlerarası Ticaret Odası Genel Konseyi için Singapur’da buluşan 60 ülkeden 100’ün üzerinde iş adamı katıldı. B20 Türkiye ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun açılış konuşmasını gerçekleştirdiği oturumda, dünyanın dört bir yanından gelen işadamlarına B20 Türkiye’nin gündemi ve öncelikleri anlatıldı.

 Konuşmasında ICC’nin 100’e yakın ülkede örgütlü, dünyanın en büyük iş dünyası teşkilatı olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Üç hafta önce Suudi Arabistan’da Körfez ülkeleri ile bir araya gelmiştik. Bugün 60 ülkenin iş dünyası liderlerine B20 Türkiye’yi anlattık. Sırada Hindistan, Güneydoğu Asya, Çin, Brezilya, Meksika, Azerbaycan, Güney Afrika, Rusya’da düzenleyeceğimiz toplantılar var. Yıl boyunca tüm dünyayı dolaşıp iş dünyasının sesi olacağız. Küresel iş dünyasını yönlendiren ülke olmak çok önemli. Bu fırsatı iyi kullanmalıyız” dedi.

 -Washington’a çıkarma
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yönlendirmesi ile çok daha etkin ve kapsamlı programlar hazırladıklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, “Nisan ayının ortasında IMF/Dünya Bankası toplantıları için ABD’ye gideceğiz. Küresel politika gündemini ve G20 bakanlarını etkileyebilmek için Washington’a 250 iş dünyası liderinden oluşan bir çıkarmaya hazırlanıyoruz. Tüm bu çalışmalarımızda Sayın Başbakanımız Davutoğlu ve Sayın Babacan başta olmak üzere hükümetimiz büyük bir destek veriyor” dedi.

Hisarcıklıoğlu, B20 programları hakkında şu bilgileri verdi: ‘’B20 Türkiye dönem başkanlığı kapsamında ilk yurtdışı ziyareti Davos Ekonomi Zirvesi kapsamında Davos’da gerçekleştirdik. İlk Bölgesel istişare toplantısını Şubat ayında Cidde’de Sayın Başbakan Yardımcımız Ali Babacan’ın ve Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinden 200’den fazla iş adamının katılımı ile yaptık. Önümüzdeki dönemde Hindistan, Azerbaycan, Meksika, Brezilya, Güney Afrika ve Rusya’da da Bölgesel İstişare Forumları organize edeceğiz. B20 Türkiye Görev Güçleri birinci ortak toplantısı Washington’da gerçekleştirilecek. Dünya Bankası ve IMF toplantıları ile eş zamanlı olarak Başbakan Yardımcımız Sayın Ali Babacan’ın katılımları ile Nisan ayında Washington olacak. Ortak toplantının ikincisini Haziran ayında Paris’de OECD haftası kapsamında yapmayı planlıyoruz. Bölgesel İstişare Forumları ve B20 Görev Güçleri ortak toplantılarının yanı sıra, İstanbul ve Ankara’da G20 ülkeleri bakanlarının katılımları ile tematik konferanslar organize edeceğiz.”

 Oturumda, küresel iş dünyası temsilcilerine özellikle B20 Türkiye’nin üzerine çalıştığı 6 Görev Gücü olan “Ticaret”, “Altyapı ve Yatırımlar”, “Büyümenin Finansmanı”, “İstihdam”, “Yolsuzlukla Mücadele” ve B20 kapsamında ilk defa ele alınan “ KOBİ’ler ve Girişimcilik” üzerine bilgi verildi.

 -“Bali Anlaşması bir an önce uygulamaya geçirilmeli” 
 ICC Genel Konseyi B20 özel oturumunda katılımcılara,  görev güçlerinin çalışma alanlarına yönelik mini anketler de uygulandı. Oturumda iş adamlarına yöneltilen küresel ticarette en önemli gündem maddesinin ne olduğuna ilişkin soruya yüzde 65 oranında “Bali Anlaşmasının bir an önce imzalanması ve uygulamaya geçirilmesi” cevabı verildi. Bu sonuç toplantıda, iş adamları için ticarette öncelikli konunun ticaretin önündeki engellerin kaldırılması olarak yorumlandı.

 -“Yabancı yatırımı korumanız ve teşvik etmeniz lazım”
 Altyapı ve Yatırımlar Görev Gücünün gündem maddeleri kapsamında yapılan ankette ise, iş adamlarının altyapı kanadında, yatırım tarafına ağırlık verdikleri ve özellikle doğrudan yabancı yatırımların teşvik edilmesi ve korunmasını istedikleri gözlendi.

 Doğrudan yabancı yatırımların korunmasının bu derece önemsenmesi ise, FED’in faiz artırımının beklendiği şu dönemlerde, iş dünyasının finansman imkânlarının daralmasından dolayı doğrudan yatırımları öncelikli alan olarak belirlediklerinin bir göstergesi olarak yorumlandı.

 -“İslami finans ve varlığa dayalı menkul değer finansmanı artırılsın”
 Katılımcıların bir diğer önemli mesajı da yatırımların finansman yöntemlerine ilişkin oldu. Klasik bankacılık ya da yatırım bankacılığı gibi yöntemlerin tıkandığını belirten iş dünyası, İslami finans başta olmak üzere, varlığa dayalı menkul kıymet finansmanın öncelikli olarak değerlendirilmesini istedi.

 -KOBİ’ler küresel piyasalarda önem kazanıyor
 Büyümenin Finansmanı Görev Gücü gündemine ilişkin ankette ilginç bir sonuç da ortaya çıktı. Çoğunluğunu küresel çapta büyük ölçekli firmaların yöneticilerinin oluşturduğu oturumda büyüme finansmanının ana gündem maddesi olarak KOBİ finansmanını destekleyecek çözümler bulunması çıktı.
 Benzer bir sonuç KOBİ’ler ve Girişimcilik Görev Gücünün anketinde de gözlendi. İşadamları KOBİ’lerin küresel tedarik zincirine katılımlarının desteklenmesini bekliyor.

-İşgücünün esnekliğine ihtiyaç var
 İstihdam Görev Gücünün gündemi kapsamında yapılan anket de, işadamlarının ‘işgücünün esnekliğine’ ihtiyaç duyduğunu gözler önüne serdi. Ayrıca işadamları işgücüne katılım oranını artırabilmek için istihdam olanaklarına açık erişimden yana.

Öte yandan işadamları yolsuzlukla mücadele için her ülkede uygulanabilecek OECD’nin Yolsuzlukla Mücadele Konvansiyonuna ya da Birleşmiş Milletlerin Yolsuzlukla Mücadele Konvansiyonuna benzer kurallar bütün oluşturulmasını istedi.